Programlamaya Yeni Başlayanlar İçin Tavsiyeler ve Öğrenme Yolları

Programlamaya Yeni Başlayanlar İçin Tavsiyeler ve Öğrenme Yolları

Aslında basit bir Google sorgusu ile bu sorunun pek çok cevabı olduğunu görebilirsiniz.

Benim bu yazıdaki amacım, kişisel tecrübelerim ile sabit olan hususları paylaşmak.

  1. En önemli tavsiyem, bol bol kod yazın. Her kod satırı ile kendinizi biraz daha geliştireceksiniz.
  2. Aklınızda her zaman için bir uygulama sorusu olsun ve bu soruyu çözmeye çalışın. Dahası ne yapın edin bu sorunun cevabını bulun.
  3. Birisi sizden bir iş istediği zaman, bu benim için zor / imkânsız demeyin, bir yolunu bulun ve yapın.
  4. Asla vazgeçmeyin.
  5. Asla “bu yapılabilir mi?” şeklinde yöneltilen sorulara “hayır” demeyin. Çözümünü bilmiyorsanız bile “Evet yapılabilir” deyin ve çözüm yollarını araştırın.
  6. Dünya üzerinde biri bir işi yapmışsa, siz de bu işi yapabilirsiniz. Bunu unutmayın!
  7. Bol bol kitap okuyun, satranç oynayın, spor yapın, zekâ oyunları oynayın, bulmaca çözün, vb. beyninizi çalıştıracak her türlü etkinliği yapın. Programcılık beyin kullanma işidir.
  8. Eğer merak etmiyorsanız, sabırlı değilseniz, saatlerinizi bilgisayar başında geçiremiyorsanız, yeni bir şeyler öğrenmekten zevk almıyorsanız, çabuk pes ediyorsanız, kendinize başka bir meslek seçin.
  9. Matematik dersleri sizin için zevkli geçiyorsa, iyi bir programcı adayısınız demektir.
  10. Programcılık asla ve asla “1 ile 100 arası sayıların toplamını bulan program” ı yazmak değildir. Çok daha ileri bir iştir. O yüzden bu tip soruları başkalarına sormayın kendiniz yapın.
  11. Programlama ile ilgili her türlü etkinliğe katılmaya çalışın. Kendi ilgi alanınıza girse de girmese de, bir şey anlasanız da anlamasanız da mümkün olduğunca bu etkinliklere katılın. Hiçbir şey öğrenmeseniz bile ufkunuz açılır, dünyada neler oluyor bitiyor görürsünüz.
  12. Programlama sınavından 100 almanız, sizi iyi bir programcı yapmaz. Derslerde gördüğünüz şeyleri bir kenara bırakın kendinizi geliştirmek için çalışın.
  13. Eğer maddi imkânınız varsa, kursa gidin veya özel ders alın. (kurs tavsiyemdir)
  14. Programlamayı başkası size öğretemez. Siz öğrenirsiniz. Ama birileri size bu konuda yönlendirici, tavsiye verici, rehberlik edici olabilir.
  15. Soru sormaktan utanmayın. (bkz. 10. Madde. Kastettiğim bu tip sorular değil elbette…)
  16. Bilgisayarınız yoksa bir mutlaka bir bilgisayar alın, internetiniz yoksa mutlaka internete her an girebilmenin yolunu bulun.
  17. Kimse programcılığa başladıktan 1 ay sonra süper bir programcı olamaz. Bu uzun yıllarınızı alacak zorlu bir süreçtir. O yüzden ne kadar erken hareket ederseniz, o kadar çok yol alırsınız.
  18. Programcılıkta, öğrenmenin sonu yoktur. O yüzden ilginizi çeken veya sizden istenen konularda uzmanlaşmaya yönelik, diğer konularda ise genel kültürünüzü arttırmaya yönelik çalışın.
  19. Unutmayın, programcılık çoğu kişinin 1. mesleği değildir. Tanıdığım pek çok kişi programcılığı 2. meslek olarak yapıyor. Dolayısıyla ne iş üzerine çalışıyorsanız çalışın programcılıkla ilgilenebilirsiniz.
  20. Programcılığı üniversiteye gidince öğrenirim, ya da hafta sonu kurslara gidip öğrenirim diyen arkadaşlara: Yanılıyorsunuz. Bu mantığı unutun. Öğrenecekseniz kendiniz öğreneceksiniz. Sizin haricinizdeki herkes size yardımcı olabilir sadece.

Aklıma geldikçe bu maddelere eklemeler yapacağım. Ama bu kadarı bile pek çok şey anlatıyor olmalı sizlere.

Şimdi gelelim öğrenme yollarına.

  1. Tabii ki iyi bir Google sorgusu en kolay ve bilgiye en hızlı erişim yoludur. 
  2. Piyasada pek çok programlama ile ilgili kitap var. Hangisini almalıyım diye sormayın hepsini almaya çalışın. Bir tek kitapla programcılık öğrenilebilseydi keşke!
  3. Yakınınızda tanıdığınız ya da soru sorabileceğiniz biri varsa, soru sormaktan kaçmayın. Ama bu sorular karşınızdaki için can sıkıntısı yaratacak tarzda olmasın. Bilgi almaya yönelik sorular olsun. Çünkü kimse, “Hocam, bir Label’ın içeriğini nasıl değiştirebiliriz?” sorusunu cevaplamak için heveslenmez.
  4. Programcıların kişisel bloglarını / web sitelerini takip edin.
    www.daltinkurt.com :)
    http://daron.yondem.com/tr/blog/
    http://www.buraksenyurt.com/
  5. Facebook, linkedin, vb. sosyal ağlardaki programcılık ile ilgili gruplara üye olun.
    https://www.facebook.com/groups/2344172758/
    https://www.facebook.com/yazilimuzmanlari
    https://www.facebook.com/YazilimciyizBiz
    http://www.linkedin.com/groups/C-Developers-Architects-85746?trk=myg_ugrp_ovr
    http://www.linkedin.com/groups/NET-People-40717?trk=myg_ugrp_ovr
  6. Bol bol kod yazın. İlla ciddi bir iş ile ilgilenmek zorunda değilsiniz. “Günlük horlama takibi”, “Arkadaşlarımın ayakkabı bağı renkleri takibi” gibi sadece deneme amaçlı programlar yazabilirsiniz. Ama öylesine yazmayın, sorgulama, raporlama, veri ekleme/silme/değiştirme, web servisleri, vb. aklınıza ne geliyorsa yapmaya çalışın. Gün gelecek buralarda kullandığınız modülleri bir yerlerde kullanmak zorunda kalacaksınız.
  7. İnternette pek çok “open source / açık kaynak” uygulama örneği bulabilirsiniz. Bunları indirin ve üşenmeden her bir satırını inceleyin.
    http://www.codeplex.com/
    www.codeproject.com
    http://wiki.asp.net/page.aspx/388/aspnet-open-source-projects/
  8. www.codeproject.com sitesini mutlaka takip edin.
  9. Şu an bu yazıyı okuduğunuz www.daltinkurt.com gibi, öğrendiklerini paylaşmaktan mutluluk duyan insanların sitelerini gezin, düzeltiyorum sömürün. 
  10. Microsoft’un etkinlik sayfasını takip edin. Webinerlere ve seminerlere imkânlarınız dâhilinde mutlaka katılın.
    https://msevents.microsoft.com/CUI/default.aspx?culture=tr-TR
  11. Eğer soru sorduğunuzda cevap alabildiğiniz bir hocanız varsa, bu fırsatı kaçırmayın ve sonuna kadar kullanın. Fazla sorarsam bana kızar mı diye düşünmeyin, hocaların işi bu zaten.
  12. Fuarlara katılın, web sitelerini, PC ve mobil uygulamalarımı anlatan kılavuzları, broşürleri mutlaka edinin. Ekran ara yüzlerini inceleyebilirsiniz. Sayfa yerleşimleri, form tasarımları, menü yapıları hakkında size ipuçları verecektir.
  13. Öğrendiğinizi test etmenin iyi bir yolu, bir başkasına bunu anlatmanızdır. O yüzden paylaşımcı olun, öğrendiklerinizi başkalarıyla paylaşmaktan çekinmeyin.
  14. Tekniğinizi geliştirin. Hâlâ 1 sene önceki kodlarınızı kullanıyorsanız, tekniğinizi gözden geçirmenizde fayda vardır.
  15. Dünyadaki programcıların oluşturduğu gayri resmi / resmi standartlar vardır. Bu standartlara uyun.
    /upload/2012/04/csharp_kodlama_standartlari.pdf